Monday, May 28, 2007

Rolul formator/deformator ale noilor tehnlogii de comunicare(N.T.C)















Aside from the complex physical connections that make up its infrastructure, the Internet is facilitated by bi- or multi-lateral commercial contracts (e.g., peering agreements), and by technical specifications or protocols that describe how to exchange data over the network. Indeed, the Internet is essentially defined by its interconnections and routing policies.
As of
March 10, 2007, 1.114 billion people use the Internet according to Internet World Stats. Writing in the Harvard International Review, philosopher N.J.Slabbert, a writer on policy issues for the Washington DC-based Urban Land Institute, has asserted that the Internet is fast becoming a basic feature of global civilization, so that what has traditionally been called "civil society" is now becoming identical with information technology society as defined by Internet use.
more>>








Internetul este un sistem mondial de reţele de calculatoare interconectate, care înlesneşte serviciile de comunicare a datelor, cum ar fi: deschiderea unei sesiuni de lucru de la distanţă, transferul de fişiere, poşta electronică şi grupurile de discuţii.

Internet este o cale de a conecta reţelele existente de calculatoare, care extinde mult posibilităţile fiecărui sistem participant.







Internet, prefigurat de ARPAnet, a fost iniţial realizat pentru a fi folosit de instituţiile militare, dar tehnologia sa permite practic oricărui sistem să se conecteze la el printr-o poartă electronică. Astfel, mii de sisteme de calcul ale marilor firme, precum şi sisteme de poştă electronică cu plată ca MCI şi CompuServe, au devenit părţi componente din Internet. Cu peste 2 milioane de calculatoare gazdă ce deservesc aproximativ 20 milioane de utilizatori, Internet se extinde cu un milion de noi utilizatori în fiecare lună.
Termenul Internet, sau internet, poate avea in ziua de astăzi mai multe sensuri, strâns înrudite, dar utilizate în contexte diferite:
-numele propriu Internet (cu majusculă) se referă la
reţeaua mondială unică de computere interconectate prin protocolul IP (Internet Protocol). Precursorul Internetului datează din 1965, când Defence Advanced Research Projects Agency (en:DARPA) (Agenţia pentru Proiecte de Cercetare de Apărare Înaintate - a Ministerului Apărării, Department of Defense sau DoD din SUA) a creat prima reţea de computere interconectate sub numele Arpanet. Super-reţeaua din zilele noastre a rezultat din extinderea reţelei Arpanet.
-substantivul comun internet (cu minusculă) desemnează in marea majoritate a cazurilor acceaşi reţea, însă văzută ca un mediu de comunicare în masă, împreună cu informaţia şi serviciile care sunt oferite utilizatorilor prin intermediul acestei reţele.
-Tehnic, termenul mai poate desemna şi o reţea de mari dimensiuni ce interconectează reţele autonome. Acest sens corespunde etimologiei engleze a cuvântului internet, care e format prin abrevierea a două cuvinte interconnected - interconectat şi network - reţea. Exemple de reţele mare care merita folosinţa aceasta sunt
SIPRNet si FidoNet.
mai mult
>>

Rolul Internetului in viaţa utilizatorilor acestuia
(sondaj sociologic online elaborat de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice Politologice şi Psihologice CIVIS)



Scopul studiului constă în colectarea informaţiei ce lipseşte în statistici oficiale sau comerciale privind experienţa şi practicile de utilizare a Internetului de către utilizatorii Internet , care va servi în calitate de suport la elaborarea Programului Guvernării Electronice . Grupul ţintă: utilizatorii Internet , cetăţeni ai Republica Moldova.
Metoda de cercetare: metoda de cercetare utilizată pentru studiul dat a fost sondajul de opinie , în baza tehnicii interviului autoadministrat în regim online.
Instrumentul de cercetare: chestionar scris standardizat, cu întrebări şi răspunsuri pre- şi semicodificate.
Chestionarul a fost elaborat de către echipa de cercetare a Centrului CIVIS în
corespundere cu cerinţele prezentate de către reprezentantul proiectului „Guvernare
Electronică” al PNUD Moldova. În calitate de reper a servit chestionarul aplicat la cercetarea similară din cadrul aceluiaşi proiect în iunie-iulie 2004 de către SISI „Opinia”.Colectarea datelor pe teren s-a desfăşurat în perioada 21 noiembrie – 11 decembrie 2005.
Volumul cercetării: 700 utilizatori Internet.
Strategia de cercetare: În cadrul cercetării utilizatorilor Internet chestionarul cu întrebări a fost plasat la adresa de acces http://www.civis.dnt.md.
Pentru a atrage cât mai mulţi utilizatori Internet să participe la sondaj a fost plasat un baner pe site-urile cel mai des vizitate –
www.ournet.md , www.azi.md şi www.mail.md , precum şi pe site-urile unor instituţii guvernamentale – Ministerul Dezvoltării Informaţionale – www.mdi.gov.md. Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului – www.edu.md . Pe alte două site-uri – www.server.md şi www.turism.md au fost plasate note informative despre sondaj , care , fiind accesate , ghidau utilizatorul Internet către chestionar .





Rezultatele obţinute atestă faptul că marea majoritate a participanţilor la sondaj sunt persoane cu studii superioare (80,6%), urmate la distanţă de persoanele cu studii medii generale (13,0%). Ponderea participanţilor cu alt nivel de educaţie este puţin semnificativă: 3,7% - studii medii incomplete şi 2,7% - studii medii de specialitate.
Referindu-ne la naţionalitate, constatăm că marea majoritate a participanţilor la sondaj sunt de naţionalitatea moldovean/român (86,4%). 7,1% sunt de naţionalitate rusă, iar 3,3% sunt ucraineni. Celelalte naţionalităţi deţin o pondere de 3,1% în total, dintre care 1,7% găgăuz , 1,1% bulgar şi 0,3% armean.
Angajarea în câmpul muncii
Raportul persoanelor angajate/neangajate în câmpul muncii din cadrul participanţilor la sondaj
este de aproximativ 1/3 la 2/3, adică 31,3% din participanţi nu sunt angajaţi în câmpul muncii , iar 68,7% sunt angajaţi.

Majoritatea participanţilor la sondaj sunt de sex masculin (64,9%), persoanelor de sex feminin revenindu-le 35,1%.
Referitor la vârsta participanţilor, menţionăm că cea mai mică vârstă a participanţilor a fost de 12 ani, iar maximă – 64 ani. Vârsta medie a participanţilor la sondaj este de 27,2 ani.
Pentru analiza corelativă, vârsta participanţilor a fost clasificată în 5 grupe de vârstă, după cum este prezentat în tabelul de mai jos:
Grupa de vârstă -----Procent
până la 16 ani ------- 2,0%
16 - 22 ani -----------35,0%
23 - 35 ani ----------48,4%
36 - 50 ani -----------11,3%
51 şi mai mulţi ani --3,3%

În funcţie de domeniul de activitate a participanţilor la sondaj, constatăm faptul că o categorie largă a utilizatorilor Internet reprezintă studenţii (23,9%). Procentul celorlalţi participanţi la sondaj după domeniul de activitate este prezentat în tabelul de mai jos:
Domeniul de activitate ---------------------------Procent
administraţie publică (centrală / locală) --------6,1%
industrie şi energetică ----------------------------2,4%
transport şi comunicaţii --------------------------8,1%
construcţii şi dezvoltarea teritoriului, ecologie-- 1,1%
agricultură şi industria alimentară, silvicultură -1,0%
comerţ, alimentaţia publică, turism, servicii ----7,1%
finanţe, credit, asigurări, tranzacţii imobiliare --2,0%
ştiinţă şi învăţământ ------------------------------11,0%
ocrotirea sănătăţii şi asistenţă socială -----------4,0%
cultură, artă, sport --------------------------------1,0%
organizaţie obştească (sindicate,

partide, ONG, fundaţii etc.)---------------------- 11,8%
armată, organe de drept, pază şi securitate -----1,0%
mass-media, informaţii, reclamă ----------------5,6%
reprezentanţă, misiune, proiect internaţional --3,9%
nu lucrez (elev, student, pensionar,

temporar neangajat etc.) -------------------------31,3%
altceva ---------------------------------------------0,3%
NR (refuz de răspuns) ----------------------------2,3%

Regiune, tipul localităţii de reşedinţă
Marea majoritate a utilizatorilor Internet sunt din regiunea centrală a ţării (89,1%), urmaţi la distanţă mare de utilizatorii din regiunea de nord (7,4%) şi de sud (3,4%).
Ponderea mare a utilizatorilor Internet din regiunea centrală se datorează faptului că 77,6% din utilizatorii Internet locuiesc în mun. Chişinău. Procentul utilizatorilor din alte localităţi urbane decât mun. Chişinău este aproximativ egal cu cel al localităţilor rurale, respectiv 12,4% pentru „alte oraşe” şi 10,0% pentru „sate”.

Intervievaţii percep Internetul drept obiect principal pentru activitatea profesională 56,4% , sursă de informare , instruire şi educaţie 87,0% , sursă de angajare în câmpul muncii ,prelungire studii 27,4%, mijloc de comunicare şi distracţii 56,7% , sursă pentru procurări ,servicii 18,4%,alte semnificaţii 1,3%.

Faptul că Internetul are, în primul rând, semnificaţia de sursă de informare, instruire şi educaţie pentru utilizatorii Internet a fost confirmat şi de răspunsurile obţinute la întrebarea
„Care este astăzi pentru Dvs. sursa principală de informare şi
instruire?”
. Astfel, conform datelor obţinute, majoritatea participanţilor la sondaj (61,4%) se informează şi se instruiesc cu ajutorul Internetului, iar 18,1% se informează, în primul rând,de la televizor. Alte surse de informare şi instruire deţin o pondere nesemnificativă.

vezi mai multe categorii>>

No comments: